Äänekosken Teatteri

Mennyt ohjelmisto

KAKSI UIMAHALLIA

19.01.2022 – 01.06.2022 

Äänekosken Teatteri hyppää pää edellä suoraan syvään päätyyn!

Huhtikuun 9.4. ensi-iltansa saa dokumenttiteatteriesitys
”Kaksi uimahallia”.

Esitys käsittelee kahden entisen naapurikunnan, Äänekosken ja Suolahden, välisiä suhteita ja jännitteitä paikkakunnan kahden uimahallin kautta huumorilla, lämmöllä ja rakkaudella.

Esitys on täysin dokumentaarinen, eli se perustuu paikallisten vaikuttajien, asukkaiden sekä uimahallin henkilökunnan haastatteluihin, mielipiteisiin ja lehtijuttuihin.

KALENTERITYTÖT

15.09.2019 – 16.12.2019

Firth – Sulonen

Lämpimän humoristinen tarina naisten välisestä ystävyydestä, rakkaudesta ja kaipauksesta sekä itsensä ylittämisestä. 

Kalenteritytöt on tositapahtumiin perustuva tarina keski-ikäisistä naisista, jotka kaikki kuuluvat naisyhdistykseen, mutta lähinnä käyttävät kaikkea sitä leipomista, maalaamista ja hillon tekoa tekosyynä sekoillakseen yhdessä. Kun yksi ystävistä joutuu yllättäen hyvästelemään miehensä, päättävät naiset tehdä itsestään alastonkalenterin kerätäkseen rahaa ostaakseen syöpäosastolle uuden sohvan.

Kalenterista tuleekin sensaatio ja naiset huomaavat joutuneensa melkoiseen pyöritykseen. Ystävyys on koetuksella ja naiset huomaavat kalenterinteon paljastavan heistä muutakin kuin vain paljasta pintaa.

Äänekosken teatterissa 9.11.2019 ensi-iltansa saava Kalenteritytöt haistattaa pitkät miesrooleja ylistäville näytelmäteksteille. Kerrankin naiset pääsevät loistamaan lavalla huomattavana enemmistönä.

Rooleissa loistavat Marjut Kinnunen, Leena Hyttinen, Katja Jäntti, Milja Parantainen, Taina Myyryläinen, Maria Kymäläinen, Tiina Oksanen sekä Saarijärveltä vierailua tekevät Riitta Lintunen ja Annina Savela. Miesrooleissa nähdään Lauri Laakso, Jari Sortava sekä Harri Wacklin.

Äänekosken Teatteriin näytelmän ohjaa viime vuosien menestysnäytelmät Suurenmoista! ja Pokka pitää ohjannut Kirsi Sulonen.

Tim Firthin ajatuksia herättävässä, komediallisessa näytelmässä kyytiä saavat käsitykset siitä, miltä keski-ikäisen naisen tulisi näyttää ja kuinka hänen tulisi käyttäytyä. Julkisuuden valokeilassa alkaa myös hahmottua se, mikä elämässä loppujen lopuksi on tärkeää ja kuinka arvokasta on tosiystävyys.

Kalenteritytöistä on tehty myös vuonna 2003 Nigel Colen ohjaama brittiläinen elokuva, jonka jälkeen näytelmää on esitetty ympäri maailmaa. Näytelmän esitysoikeuksiin on kirjattu, että yhden esityksen tuotto ohjataan leukemian tutkimukseen eli Kalenterityttöjen tarina elää yhä.

Äänekosken Teatteri on tehnyt sopimuksen, jonka mukaan yhden esityksen tuotto ohjataan Keski-Suomen Syöpäyhdistyksen Ääneseudun paikallisosastolle. Äänekosken Teatteri tekee myös kalenterin, jonka myyntituotosta puolet lahjoitetaan Keski-Suomen keskussairaalan tukisäätiölle ja kohdennetaan syöpätaudeille.

VAMPYRDALE

25.03.2019 – 12.04.2019

Äänekosken Teatterin Varjolapset esittää näytelmän VAMPYRDALE!

Erääseen yhtenäiskouluun saapuu ryhmä vampyyreja, jotka eivät ole ennen olleet koulussa. Miten tällaisen joukon voi kohdata?

Vanha vampyyri Demogorgon on juuri jäänyt kiinni SPR:n varastoilta ja eräs mummo on saattanut tehdä syrjähyppyjä. Ei kai nuoret ovat vastuussa vanhempiensa tekemisistä?

Saako opettajat tehtyä tarpeeksi monta ryhmäyttävää patsasta ennen kuin homma leviää käsiin?

Ohjaaja Pilvi Honka.

K-12

VEDEN PAINO

12.04.2018 – 11.05.2018

Äänekosken Teatterin Varjolapset ovat itse käsikirjoittaneet näytelmän Veden paino. Esitys käsittelee nuorten kokemia paineita. Kaikki tapahtuu yhden merkittävän päivän aikana -nimittäin kesäkuun ensimmäisen lauantain. Peruskoulun päättyminen on suuri murroskohta, jolloin tunteet pyrkivät esiin ja ilmoille pääsee tukahdutettuja ajatuksia sekä menneestä että tulevasta.

Lavalla nähdään kaksikymmentä nuorta ja kaksikymmentä pääroolia. Jokaisen hahmon tarina on erilainen ja arvokas kerrottavaksi. Toinen joutuu kamppailemaan vanhempien luomien paineiden keskellä, joku toinen taas ulkopuolisuuden tunteensa kanssa.      Eikä sekään ole helppoa kun ihastuksen eteen saapuu juhlapäivänä Hirmeli-mummo nolaamaan mauttomilla jutuillaan.

Ryhmä on heittäytynyt vaativaan teatterintekemisen tapaan. Esitys on rakentunut omakohtaiseksi ja merkitykselliseksi tekijöilleen. Kaikki ovat saaneet vaikuttaa lopputulokseen omalla tavallaan. Talven aikana harjoituksissa on päässyt puhdistava itku useamman kerran ja villi nauru vielä useammin.

Veden paino on sukua Varjolasten aiemmille ryhmälähtöisille esityksille Valon väri ja L-ego, mutta se on koko nuorisoteatterin historian realistisin tyyliltään. Ryhmä toivoo, että vanhemmat rohkaisisivat nuoriaan tulemaan katsomaan esitystä. Esityksen on ohjannut Pilvi Honka. Esitystä ei suositella alle 12-vuotiaille.

Suurenmoista!!

22.11.2017 – 31.03.2018

Äänekosken Teatterissa on helmikuusta 2018 alkaen mahdollista päästä 40 – luvun New Yorkiin, kun Painotalon Mikkosalin valtaa Peter Quilterin näytelmä Suurenmoista! (Glorious!).

Suurenmoista! on hellyttävän hauska, mutta koskettava tarina unelmien tavoittelemisesta ja vankasta uskosta itseen. Äänekoskelle näytelmän ohjaa 2016 vuonna loppuunmyydyn Pokka Pitää – näytelmän ohjannut Kirsi Sulonen.

Suurenmoista! perustuu tositapahtumiin ja se kertoo amerikkalaisen laulutaidottoman oopperasensaation, sopraano Madame Florence Foster Jenkinsin tarinan.

Äänekosken Teatterissa oopperalaulajan urasta haaveilevaa Madame Jenkinsiä tulkitsee Taina Myyryläinen. Draamakomedian muissa rooleissa nähdään Tomi Kinnunen, Tarmo Pennanen, Leena Hyttinen, Katja Jäntti ja Outi Pantsar.

Kuva: Katja Sauranen

KESÄYÖN UNI

14.08.2017 – 18.09.2017

Kesäyön uni taipuu Varjolasten käsissä komediaksi kahdessa merkityksessä; siinä on onnellinen loppu ja se on hillittömän hauska.

Varjolasten tulkinta vanhasta klassikosta on erityisen itseironinen ja se nostaa näkyville ihmisen naurettavuuden rakastumisen kohdatessa. Tekeekö juuri rakkaudesta hullaantuminen meistä inhimillisiä -ihmisiä?

Esitystä ei suositella alle 12-vuotiaille koska Shakespeare on ollut hyvin härskillä tuulella kirjoittaessaan tätä sekoilua!

Ensi-ilta 8.9.2017, kello 18:00.

IHMISELLINEN MIES

01.09.2016 – 01.06.2017 
Sirkku Peltola – Antti Lattu

Siellä se killuu — ensimmäinen tomaatinraakile.

Se löytyi aivan yllättäen tomaattipuskaa kastellessa. Keltaisten kukkien alapuolella näytti olevan jotakin outoa ja vihreää.

Lähempi tarkastelu paljasti sen pieneksi kirsikkatomaatiksi. Nyt enää odotellaan, että poikanen saa väriä, punaista väriä poskiinsa ja vierelleen uusia pikkukavereita.

Elämässä tärkeintä on tomaattien kasvatus – ja se, että sinä itse kasvat siinä mukana.

IHMISELLINEN MIES on tragikomedia tomaatinkasvattamisesta, jossa pääosassa ovat ihmiset.

Ensi-ilta lauantaina 4.2.2017 kello 19:00!

POKKA PITÄÄ

01.09.2016 – 10.12.2016

Äänekosken Teatteri marssittaa marraskuussa näyttämölleen brittikomedian ehdottoman helmen, Pokka Pitää – Keeping up appearances -näytelmäversion. Luvassa on hillitön parituntinen tuttujen hahmojen seurassa.

Emmet koittaa saada paikallisen teatteriryhmän näytelmää kasaan, ja samalla tehdä kaikkensa, ettei rakas naapuri, Hyacinth, onnistu sotkemaan kaikkea. Itseään näyttämötaiteen lahjana pitävä Hyacinth ei sellaisenaan niele roolijakoa. Ensi-illan lisäksi taidenäyttelykin on tulossa sekä rouva Debden, johon ehdottomasti pitää tehdä hyvä vaikutus. Hyacinthin tiellä on vaan muutama sukulainen ja varsin typerä käsikirjoitus.

Esitysoikeuksia valvoo Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner Oy.
;